De gevolgen van opstijgend vocht in je woning

Woon je in een oudere woning met massieve muren zonder spouw, dan bestaat de kans dat je last hebt van opstijgend vocht in je woning. De stenen zuigen zich dan vol en de muren zullen dan vochtig blijven. De gevolgen aan het gebouw zijn al vrij snel zichtbaar, maar dit beperkt zich niet alleen tot schade in de woning. Er zijn ook gezondheidsrisico’s aan opstijgend vocht in je woning.

In de eerste plaats zie je dat je behang gaat loslaten en in veel gevallen zie je ook schimmelvorming op het behang. Daarnaast ontstaat ook schade aan pleisterwerk dat in de woning aanwezig is. Het vocht maakt het pleisterwerk poreus, waardoor het zal gaan loslaten van de muur. Ook een continue muffe geur in huis is een aanwijzing voor optrekkend vocht.

Schade aan woning

opstijgend vochtZoals is gezegd is de schade in de woning niet het enige gevolg van opstijgend vocht. Je gezondheid heeft er ook onder te lijden. Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving en hechten zich aan poreuze en ruwe oppervlakken.

De schimmelsporen hebben effect op de luchtwegen en kunnen zorgen voor benauwdheid, hoesten, niezen, een jeukende huid, huiduitslag en veel meer klachten. Ze kunnen ook astma aanvallen uitlokken bij astma patiënten. De klachten lijken veel op die van hooikoorts en andere allergieën, maar verdwijnen niet.

Opstijgend vocht

Wanneer je dus last hebt van de gevolgen van opstijgend vocht in je woning is het aan te raden om direct actie te ondernemen. Dit zal geen kleine ingreep in de woning zijn, maar in veel gevallen is het probleem wel te verhelpen. Meer hierover lees je op: www.vochtbestrijdingsnel.be