Anatomie van de buikspieren 

Wie droomt er niet van een strakke buik of sixpack? Door goed je buikspieren te trainen en op je voeding te letten is dit voor de meeste mensen haalbaar. Maar wist je dat je veel meer buikspieren hebt dan je denkt en dat het belangrijk is om ze allemaal te trainen? We vertellen je meer over de anatomie van de buikspieren. 

 Buikspieren 

De rechte buikspier, de rectus abdominis, is de buikspier die je ziet als je een sixpack hebt. Deze ligt dus aan de buitenkant. De lange spier loopt recht naar beneden van je ribben tot aan je schaambeen. De pezen die over deze spier lopen zorgen voor het blokjes effect als de spier goed getraind is.  

De schuine buikspieren, zowel intern als extern, zorgen voor stabiliteit. De externe schuine buikspieren zijn naast de rechte buikspier zichtbaar en lopen diagonaal vanaf de ribben tot het bekken.  

Wat doen je buikspieren? 

Onder de rechte buikspier ligt nóg een spier, de transversus abdominis. Zonder het trainen van deze spier zal er geen sixpack te zien zijn. Deze spier gebruik je als je je buik intrekt en stabiliseert ook je onderrug en je bekken. Eigenlijk is het een soort korset dat je onderrug en je organen beschermt als je beweegt. 

Al deze spieren werken samen en zullen dus ook allemaal getraind moeten worden als je een strak lijf wilt. En wat veel mensen vergeten is dat ook de rugspieren meegetraind moeten worden. Rug- en buikspieren werken samen en zorgen voor een goede houding. Overtrain je de ene spiergroep, dan zal ook de andere spiergroep daar last van hebben.