Een koelvest voor iemand met MS

Wanneer je de diagnose multiple sclerose, kortweg MS, hebt gekregen, dan zijn de zon en de hitte waarschijnlijk je grootste vijand in de zomer.

Ook een kleine temperatuurstijging kan je situatie dan al doen verslechteren en ervoor zorgen dat je symptomen van MS naar voren komen, zoals vermoeidheid, verminderd gevoel in armen en benen en wazig zien. In de zomer is het warm en dan hebben veel MS-patiënten baat bij een koelvest, dat is dan echt geen overbodige luxe.

Verder kunnen de symptomen ook verslechteren wanneer je een bepaalde vorm van intense training aan het doen bent en wanneer je bijvoorbeeld een warme douche of een warm bad aan het nemen bent. Dit komt allemaal neer op een en dezelfde dreiging; Oververhitting. Voor mensen die te maken hebben met MS kan een koelvest ms dan ook de kwaliteit van het leven drastisch verbeteren, door dergelijke gevaren zo veel mogelijk de kop in te drukken.

Wat kan een MS koelvest voor mij doen?

ms koelvestEen koelvest kan de lichaamstemperatuur op een stabiele waarde houden, waardoor er zo min mogelijk kans is op een stijging van de lichaamstemperatuur met de bijbehorende ongemakken tot gevolg. Er zijn een grote verscheidenheid aan verschillende typen koelvesten met verschillende prijzen en mogelijkheden.

Dit verschil in prijs hangt vaak samen met een verschil in kwaliteit en manier van koelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tijdsduur per koelperiode die het vest kan leveren, maar ook de effectiviteit van de verkoeling en de totale levensduur. Koelvesten kunnen bestaan uit hydrogel en water die vervolgens verkoeling leveren, uit speciale koelpads en een combinatie van vocht absorberende stoffen die langdurige koeling kunnen garanderen. Over het algemeen zijn koelvesten die gebruikmaken van de hydrogeltechnologie het meest gebruikt door mensen die hun MS-klachten willen verminderen.

Temperatuursdaling, heerlijk!

Een koelvest kan voor een flinke daling in temperatuur zorgen t.o.v. de omgeving. Hoe groot die daling is? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan wind, type koelvest en natuurlijk de omgevingstemperatuur. Voor het reguliere verdampend koelen kan een temperatuursdaling van 10-15 graden Celsius eenvoudig gehaald worden. Zo’n vest kan ook in de koelkast of vriezer gedaan worden. Als je dit wil doen, neem dan eerst contact op met een medisch specialist.