Waarom zijn huizen opkopers een goede optie?

Dagelijks spreken wij tientallen mensen die hun huis willen verkopen, zo nu en dan raden wij aan een huis niet op de markt te brengen maar het huis te verkopen aan een huis opkoper. Wij merken dat verkopers hier vaak negatief op reageren. Helemaal niet nodig wat ons betreft, in dit artikel leggen wij uit waarom het in sommige gevallen slim kan zijn om je huis te verkopen aan een opkoper.

Wat is een huis opkoper?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een huis opkoper? Huizen opkopers zijn over het algemeen vermogende Nederlanders (particulieren) dan wel vastgoedbedrijven. Zij kunnen gespecialiseerd zijn in het kopen van huizen, maar ook in kantoren, winkels en allerlei andere panden.

Voordelen huis verkopen aan opkoper

Indien je al eens een huis hebt verkocht dan weet je dat het veel gedoe met zich mee brengt. Je moet een makelaar benaderen, er moeten foto’s gemaakt worden, bezichtigingen gepland en keer op keer moet je huis er tip top uitzien. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat iedereen je huis van binnen te zien krijgt. Iets waar niet iedereen op zit te wachten.

Ook gebeurt het regelmatig dat een huis lang te koop staat, zelfs nog in de huidige oververhitte markt. En dat heeft invloed op de verkoopprijs: ‘Hoe trager de verkoop, hoe lager de opbrengst.’

Geen voorbehoud van financiering

Je huis verkopen aan een opkoper betekent dat je niet te maken hebt met ‘onder voorbehoud van’, een huis opkoper heeft het geld, op deze manier ben je verzekerd van een snelle uitbetaling en afhandeling.

Jij bepaalt de opleverdatum

Wanneer je je huis aan iemand verkoopt die er zelf wilt gaan wonen is de opleverdatum vaak zo snel mogelijk, niet echt praktisch als je zelf nog een huis moet kopen. Huis opkopers zijn over het algemeen een stuk flexibeler, het is hun om het even of ze de sleutel over 2, 4 of 6 maanden krijgen. Zo kun jij rustig op zoek naar andere woonruimte, je hebt niet alleen zekerheid, maar weet ook hoeveel je te besteden hebt. De koop is immers al rond.

Hoe gaat het precies in z’n werk?

Je huis verkopen aan een opkoper gaat in principe in drie simpele stappen: 1) Contact opnemen met een huisopkoper, 2) Afwachten op het voorlopige aanbod van de opkoper en een bezichtigingsafspraak maken, 3) Naar de notaris.

Kortom, wil jij snel van je huis af? Heb je geen zin in gedoe? En wil je liever niet dat je huis op Funda komt te staan? Overweeg om je huis te verkopen aan een opkoper.